スペイン料理で牡蠣と菜の花のソテー

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代々木上原のスペイン料理「アルドアック」でいただく牡蠣菜の花のソテー。

冬から春への移り変わりにいただきたい牡蠣と菜の花、この黄金の組み合わせにより冬の栄養と春の栄養を一緒に享受できるという嬉しさ。

トマトとシェリー酒のソースが添えられていた。

一般的に牡蠣と言えば白ワインと合わせるのが定番のイメージですが、フランスのボルドーでは赤ワインと牡蠣を合わせるのが定番。

赤ワインと牡蠣。牡蠣をソテーする前に赤ワインに漬け込むと、ふっくらと仕上がる。ちなみに10分漬けていれば、殺菌効果で殆どの菌が死滅するとも言われていて安全の面からもおすすめ。

牡蠣のビタミンB12鉄分は、貧血や疲労の解消、また、亜鉛免疫力アップに。
特に冬の牡蠣にはグリコーゲンが多く含まれているので、スタミナの維持にも効果的。

アブラナ科の菜の花は、腸の免疫力を高めたり、抗酸化作用で血液を元気にするお手伝いも期待できます。

春に向けて元気を身体にくれる、牡蠣と菜の花の組み合わせ。
パスタやリゾットにしてみるのも良いですね! 

 

アルドアック
東京都渋谷区上原1-1-20 JPビル2F

Ardoak(アルドアック)とはバスク語で”ワイン”の意味。バスクに限らずスペイン郷土料理オールラウンダー。そしてスペイン全土のワインに精通しているオーナーシェフ。スペイン料理を存分に堪能することができるレストランです。

 

【Sauteed Oysters and Rapeseed flowers, tomato and sherry sauce】
Generally, oysters are the image of white wine, but in Bordeaux, pairing with red wine is also standard.

Oysters will be plumply when soaked in red wine before sauteing, and if soaked for 10 minutes, most bacteria will be killed by the sterilization effect.
They can be expected to reduce anemia and fatigue with vitamin B12 and iron, and increase immunity with zinc. Also, winter oysters contain a lot of glycogen, which is effective in maintaining stamina.

Since rape is a cruciferous vegetable, it has the effect of increasing intestinal immunity, and also expect to help the blood with antioxidant action.
A combination of oysters and rape blossoms that gives you energy to overcome the winter. Why not try make a pasta or risotto with them!

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